|
| Autor |
Správa |
|
Slotron1
|
Predmet príspevku: Odoslané: 25 Feb 2010, 16:09 |
Založený: 25 Mar 2008, 10:16 Príspevky: 210 Bydlisko: Uherský Brod, Morava
|
Citácia: aj na SHO aj na slovane.ic.cz som písal, že som za spoločnú federáciu Čechov, Moravanov a Slovákov. No ešte viac by som preferoval federáciu týchto troch + Poľské zeme (Pomorie, Mazursko, Mazovsko, Krakovsko, Sliezsko, Veľkopoľsko, Malopoľsko). Aký máš na to názor ty ako Moravan? Mně osobně to připadá jako dobrá myšlenka. Už delší čas si myslím, že by sa západní Slovani měli spojít a vytvořit federacu. Myslím, že ani novodobé Československo nás nezaxrání. Bylo by dobré spolupracovat také s Polákama. Navíc tento blok je možné vytvořit také v rámci EU, kam nás zatáhli naši vládci. Takže já osobně su pro!
_________________ http://www.youtube.com/slotron1
|
|
|
|
 |
|
Volkolak
|
Predmet príspevku: Re: Vztahy Čechů, Moravanů a Slezanů Odoslané: 25 Feb 2010, 17:02 |
Založený: 26 Apr 2009, 19:32 Príspevky: 256
|
Presne toto som myslel keď som písal v inej téme o Československu + Poľsku  Všetci spolu, ako ,,Západná-Slavia" .. Česi, Moraváci, Slováci a Poliaci.
|
|
|
|
 |
|
Slotron1
|
Predmet príspevku: Slezština Odoslané: 26 Feb 2010, 17:06 |
Založený: 25 Mar 2008, 10:16 Príspevky: 210 Bydlisko: Uherský Brod, Morava
|
|
|
|
 |
|
Vlastislav
|
Predmet príspevku: Re: Vztahy Čechů, Moravanů a Slezanů Odoslané: 28 Feb 2010, 11:48 |
Založený: 09 Jan 2010, 00:39 Príspevky: 132 Bydlisko: Ružomberok
|
|
Niekde tu si písal, že v súčasnosti sa k Moravskej národnosti hlási (alebo morovčinou hovorí) asi 17% obyvateľov Česka . Tiež si potom písal, že v súčasnosti Moravský jazyk stále nie je uzákonený a že tebe by vyhovoval stav spisovnej Moravčiny pre Moravu, resp. aspoň uznanú Moravskú Češtiu(ak sa mýlim tam ma oprav).
Neviem kedy sa kodifikovala spisovná Čeština a aké nárečie sa vzalo za základ, ale asi tam bude pes zakopaný. Na Slovensku sa neujala Bernolákovčina lebo mala za základ nárečie temer Záhorské, teda najzápadnejšie a ak by sa ujalo a Východniarom bol tento jazyk cudzí. Štúr zobral za základ nárečie Turca (Martin), tede skoro stred a táto Slovenčina sa stala zrozumiteľnou a vlastnou všetkým Slovanským obyvateľom "Horného Uhorska"
_________________ Slováci a Česi sa potrebujú spájať, aby sa potom rozdeľovali. Ja si myslím, že to platí aj opačne a raz dospejeme k názoru, že Česi a Slováci sa potrebovali rozdeliť, aby sa neskôr spojili do harmonického štátu.
|
|
|
|
 |
|
Vlastislav
|
Predmet príspevku: Re: Vztahy Čechů, Moravanů a Slezanů Odoslané: 28 Feb 2010, 12:02 |
Založený: 09 Jan 2010, 00:39 Príspevky: 132 Bydlisko: Ružomberok
|
O tomto som už popísal hockde. Ja som to nazval Západné Slovansko, ty Západná Slávia, Michal Borovička Veľká Morava (myslel len nové Československo bez Poľska),... možme vymýšľať Dôležitý je však ako to aj Michal písal (asi v téme východoslovenský separatizmus), názor všetkých obyvateľov (teda referendum) alebo jednotlivých skupín, ktorých sa to týka. Osobne si myslím, že proti by boli Češi a okolie Varšavy. Mohli by to však privítať Kašubčania, Slezania a Krakov ako potenciálne hlavné mesto. Vznikol by tiež problém v otázke Sliezska, respektíve Varšava sa snaží Poľsko centralizovať a tu by vznikla pôda pre jeho rozbitie. Tiež by sa mohli vytvoriť v Poľsku silné nacionalistické skupiny so snahou popoľštiť všetkých, no a problém by bolo ešte aj Eurozóna.
_________________ Slováci a Česi sa potrebujú spájať, aby sa potom rozdeľovali. Ja si myslím, že to platí aj opačne a raz dospejeme k názoru, že Česi a Slováci sa potrebovali rozdeliť, aby sa neskôr spojili do harmonického štátu.
|
|
|
|
 |
|
tellur
|
Predmet príspevku: Re: Vztahy Čechů, Moravanů a Slezanů Odoslané: 28 Feb 2010, 12:34 |
Založený: 19 Nov 2008, 17:58 Príspevky: 306 Bydlisko: Česká republika, Ostrava
|
Vlastislav napísal: O tomto som už popísal hockde. Ja som to nazval Západné Slovansko, ty Západná Slávia, Michal Borovička Veľká Morava (myslel len nové Československo bez Poľska),... možme vymýšľať Dôležitý je však ako to aj Michal písal (asi v téme východoslovenský separatizmus), názor všetkých obyvateľov (teda referendum) alebo jednotlivých skupín, ktorých sa to týka. Osobne si myslím, že proti by boli Češi a okolie Varšavy. Mohli by to však privítať Kašubčania, Slezania a Krakov ako potenciálne hlavné mesto. Vznikol by tiež problém v otázke Sliezska, respektíve Varšava sa snaží Poľsko centralizovať a tu by vznikla pôda pre jeho rozbitie. Tiež by sa mohli vytvoriť v Poľsku silné nacionalistické skupiny so snahou popoľštiť všetkých, no a problém by bolo ešte aj Eurozóna. Já bych viděl problém jenom v těch nacionalistických skupinách. Nevím proč, ale v Eurozóně vůbec nevidím problém. Ale ináč, aji já jsem za Západní Slovansko! Bylo by to perfektní. Tedy pokud by se nevytvořil "problém" jako v bývalém Československu. Všechno bylo centralizované na českou stranu. Západní Slávie s centrem nejlíp v Krakově/Lodži (Krakov má historický význam, ovšem Lodž má blíže ke středu všech tří zemí). Jedná velká silná země, kde jsou všechny západoslovanské jazyky (i jejich dialekty) a národy rovnoprávné. Západní Slávie, kde by se mohli západní Slovani ještě více sblížit. Ach, asi hodně sním. Ale třeba za tento sen bojovat a uskutečnit ho! 
_________________ Słava Rodu, bohóm, předkóm, rodině i velikej Matce Zemi! Křivozub aka tellur aka Martin
|
|
|
|
 |
|
Volkolak
|
Predmet príspevku: Re: Vztahy Čechů, Moravanů a Slezanů Odoslané: 04 Mar 2010, 11:33 |
Založený: 26 Apr 2009, 19:32 Príspevky: 256
|
|
Treba aj bojovať proti tej centralizácii. Rozptýlená moc v rámci spravodlivosti a referend, ľahšie udrží pokope taký útvar ako o ktorom sa bavíme, než riadená moc z jedného miesta ako to bývavalo v minulosti, či už išlo o Prahu alebo Moskvu. EÚ sa na takom nejakom princípe snaží fungovať ako sa mi zdá, ale už to začína viac smerovať k tej centralizácii a celkovo mi to príde nespravodlivé voči nám, celá EÚ..
|
|
|
|
 |
|
Michal Borovička
|
Predmet príspevku: Re: Vztahy Čechů, Moravanů a Slezanů Odoslané: 04 Mar 2010, 12:46 |
Založený: 06 Nov 2008, 17:27 Príspevky: 721
|
|
zaväzne referenda su dobry prostriedok na riadenie štatu u na je problem že ludia nechodia hlasovat
tiež by trebalo znižit pocet podpisov nutnych na vypisanie referenda vo Švajčiarsku stači 100000 podpisov (Svajciasko ma 7,7 mil obyvatelov)
|
|
|
|
 |
|
|